Égbezárva

Égbezárva

Valóban kell-e CT minden fővárosi kerületbe?

2019. október 20. - Tamás75

Karácsony Gergely kampányígérete volt, hogy amíg nincs CT készülék minden fővárosi kerületben, addig nem lesz stadionépítés Budapesten. Szükség van-e valóban rá, hogy minden fővárosi kerületi szakrendelőben legyen CT készülék? Vonatkoztassunk el picit a kérdés politikai szempontjaitól, és tekintsük át a CT készülék szerepét a gyógyítás mindennapjaiban.

Ha azt mondom Tom Cruise és Nicole Kidman, aligha van valaki az országban aki ne ismerné a két hollywoodi hírességet, és ne tudná azt hogy egykor házasok voltak. Arra már valószínűleg kevesebben emlékeznek, hogy Tom Cruise és Nicole Kidman a "Mint a villám" című film forgatásán jöttek össze. A történetben Tom Cruise egy ambíciózus Nascar autóversenyzőt játszott, Nicole Kidman pedig a fiatal doktornőt alakított. Akár a filmben, úgy az életben is nagy szerelem bontakozott ki kettejük közt.

ke_pernyo_foto_2019-10-20_13_57_41.png

A filmbéli dráma akkor ér tetőfokára, amikor Cole Trickle (Tom Cruise) autójával hatalmasat karambolozik a versenypályán, autója többször megpördül a tetején, és a versenyzőt helikopterrel a kórházba szállítják. Cole kétségbeesetten kiabál, hogy megvakult, nem lát semmit, ezért az ügyeletes doktornő Dr. Claire Lewicki (Nicole Kidman) azonnal CT vizsgálatot rendel el számára. 

ke_pernyo_foto_2019-10-20_13_35_01.png

ke_pernyo_foto_2019-10-20_13_39_05.png

A CT vizsgálat során kiderül, hogy Cole agyában a baleset miatt egy kisebb duzzanat keletkezett ami átmeneti látásvesztéssel jár. A CT-nek is hála, a versenyző később teljesen felépül és a páciens beteg kapcsolatból szenvedélyes szerelem alakul ki. 

A történet egyik érdekessége, hogy a film eredeti angol nyelvű változatában amikor a doktornő a kétségbeesetten kiabáló Cole fölé hajol azt mondja: "Komputer Tomográfiára, azonnal!" Ez a mondat ugyanakkor a film 1990-es magyar szinkronos változatból kimaradt. Ennek pontos okait nem tudni, de mindenesetre tény, hogy 1990-ben Magyarországon alig egy-két CT működött, és a köztudatban az átlagember számára teljesen ismeretlen fogalom volt a Komputer Tomográfia. Ezt az eljárást inkább kutatási célra, mintsem rutin diagnosztikára használták ekkoriban itthon. A film bemutatása után egy évvel később, 1991-ben nyílt csak meg Budapesten magánbefektetők pénzéből az első diagnosztikai központ a MÁV Kórház területén ahol CT és MRI vizsgálatra lett lehetőség. 

A Computer Tomograph (CT) technológia a kilencvenes évek elején igencsak gyerek cipőben járt még. A készülékek rendkívül lassúak és méregdrágák voltak. Szinte csak a legnagyobb klinikákon, kórházakban voltak megtalálhatóak. Az idő előrehaladtával a helyzet valamit javult, de teljesen átlagos tortúrának számított még a kilencvenes évek második felében is, ha a traumát szenvedett betegeket a mentőszolgálat az első kórházi vizsgálat után újra autóba tette, és elfuvarozta egy diagnosztikai centrumba, majd vizsgálat után visszavitte a kórházba.

A számítástechnika ugrásszerű fejlődésével az ezredforduló után viszont rengeteget javult a CT helyzet. Egyrészt a CT készülékek tudása, felbontási képessége, gyorsasága drámain fejlődött. Másrészt világszerte való tömeges elterjedésének köszönhetően a bekerülési és üzemeletetési költség is drasztikusan zuhant. Napjainkban a legnagyobb fővárosi, megyei kórházak már több CT készülékkel is rendelkeznek és a kisebb településeken levő kórházakban is mindennapos a saját CT alkalmazása. Míg a kilencvenes években CT-t legtöbbször a sürgősségi vagy kritikus esetek vizsgálatára használták, napjainkra az életmentő diagnosztikai vizsgálatok már a legkisebb részét képezik a CT vizsgálatoknak. Szinte minden orvosszakma alkalmazza és kéri a CT diagnosztikát legyen szó egy elhúzódó fejfájás, urológiai probléma kivizsgálásáról vagy akár egy végbéltükrözés kíméletesebb helyettesítéséről. 

Jogos a kérdés: ha sok fővárosi kórházban, klinikán van CT berendezés, szükség van-e a kerületi szakrendelőkben is CT készülékre? Erre a kérdésre racionális válaszok tucatjait lehet felhozni pro és kontra de lássunk inkább néhány tényt:

CT ellátottság tekintetében Magyarország még mindíg a fejlett országok sereghajtója. Az egyfőre eső CT (és MRI) készülékek számát nézve harmadannyi CT található az országban - így a legnépesebb városban Budapesten is - mint az európai országok átlaga. És akkor még csak az átlagról beszéltünk. Tőlünk nyugatabbra, mondjuk Ausztriában vagy Németországban közel 5-6 szor annyi CT-t használnak országszerte, lakosságarányosan, mint hazánkban. Miért terjedtek el nyugaton jobban a CT diagnosztikai eszközök, miért használnak belőle többet mint nálunk?

ke_pernyo_foto_2019-10-20_20_22_47.png

Összeszedtem a lehetséges okait:

Az első a kényelmi szempont. Ez a lakosok jólétéhez, egészségi színvonalához, életminőséghez kapcsolódik. Ami a hetvenes években az automata mosógép megjelenésének forradalmi elterjedése volt a háztartásokban, nagyjából úgy lehet elképzelni a CT berendezések bővítésének szükségét is napjainkban. Nehezen tudnánk racionális okot az automata mosógép szükségessége mögé felsorakoztatni, ha kivennénk a számításból az időt és a fáradtságot amit megspórolunk a kézi mosással, vagy mosodába hordással. A Főváros XIII. kerületi Önkormányzat szakrendelője nemrég vásárolt egy CT és MRI készüléket. Saját kimutatásuk szerint a kerület lakosai akik megjelentek a szakrendelőben majd CT vizsgálatra küldték őket, 90 százaléka a betegeknek 13 különböző kórházba lett beutalva korábban. Ezek kényelmetlen, költséges, időrabló és szakmailag sem ideális feltételek, mivel a kontroll vizsgálatokat sem ott végezték el gyakran ahol az eredeti felvételeket.   

Második szempont a széles hozzáférhetőség. A CT diagnosztika fejlődésén is végigsöpört ugyanaz az technológia forradalom mint ami a számítógépeken, okostelefonoknál, fényképezőgépeknél is bekövetkezett. Egyre olcsóbban, egyre gyorsabb és egyre nagyobb tudású, jobb felbontási képességű berendezések kerültek piacra. A széles körű elterjedtségnek köszönhetően egy rutin vizsgálatokra alkalmas CT berendezés ára ma már hazánkban is relatíve olcsó, 60-70 millió forintba kerül Áfa nélkül. További előnye a korszerű technológiának, hogy a leletezéshez nem szükséges helyi szakorvos jelenléte, alkalmazása. Teleradiológia hazánkban is elterjedt megoldás, azaz máshol végzik el a vizsgálatok kielemzését mint ahol készülnek. Példa kedvéért a Nógrád megyei Balassagyarmat  városának kórházában végzett CT vizsgálatokat Pécsen leletezik és küldik vissza elektronikusan Balassagyarmatra még aznap.

Harmadik szempont a vizsgálati igény folyamatos növekedése. Orvosszakmai berkekben közismert, hogy a diagnosztikai vizsgálatokra folyamatosan nő a beutaló orvosok igénye. A statisztikák azt mutatják, hogy tízévente átlagosan duplájára nő az elvégzett CT vizsgálatok száma. És itt álljunk meg egy pillanatra. Fontos látni, hogy eddig csak a már kialakult betegségek, sérülések diagnosztizálásáról esett szó. A CT diagnosztika egyik legnagyobb potenciálja a szűrésben és megelőzésben van! A hazánkban vezető halálozási ok a szív és érrendszeri megbetegedések valamint a daganatos megbetegedések korai felismerésének egyik sarokköve a CT szűrés. A 13. kerületi lakosok számára például ez már helyben és ingyenesen elérhető lett. 

Negyedik szempont a kockázatok csökkenése. Köztudott tény, hogy minden röntgen sugárzáson alapuló vizsgálatnak van kockázata, így a CT vizsgálatnak is. A modern számítástechnikának köszönhetően a korszerű CT készülékek már nagyságrendekkel kevesebb sugárdózist alkalmaznak, mint húsz harminc évvel ezelőtt. Húsz éve egy átlagos CT vizsgálat 20 miliSievert dózis sugárterheléssel járt. Egy mai korszerű CT készülékkel végzett pl. szív érrendszer CT vizsgálat 0,1-1 miliSievert dózisterheléssel jár. Bár pontosan nem lehetséges mérni, a kutatások azt mutatják évi 100 miliSievert sugárdózis terhelés alatt nem mutatható ki közvetlen összefüggés a sugárterhelés és a daganatos megbetegedés közt. Ha még a számokat nézzük, akkor egy átlagos negyven éves felnőtt férfi esetében egy korszerű CT vizsgálat nagyjából 0,05%-al növeli az esélyét annak, hogy kialakul benne később rákos megbetegedés. Tegyük mellé gyorsan, hogy ennek a 40 éves férfinak alapesetben 44,9% esélye van arra, hogy később valamikor rákos megbetegedése legyen - ha nem derül ki szűrésen - az X-Rayrisk kalkulátora alapján. Tehát 0,05% kockázattal kiszűrhető és elkerülhető egy több nagyságrenddel nagyobb előfordulási valószínűségű daganatos megbetegedés. A számok a szűrés előnyeiről azt hiszem önmagukért beszélnek. 

Akit egyébként érdekel a film és David Coverdale remek filmzenéje annak ajánlom az alábbi videót figyelmébe:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egbezarva.blog.hu/api/trackback/id/tr3115239654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dedoca eder 2019.10.21. 16:33:18

Annyit tennék hozza: svajcban egy faluban tengetem a napjaim. Tavaly nyaron iszonyu fajdalmakkal masztam be a korhazba, 2 oran belul ultrahang majd CT utan tudtak hogy pontosan mi bajom van. Kaptam brutal fajdalomcsillapitot es kezelest, osszesen kb 6 orat szenvedtem. Otthon ez meddig tartott volna? Ket nap mire megnez egy orvos, ujabb egy mire ultrahang es ujabb ket het mire CT. Aki szerint nincs szukseg CT-re minden keruletben, annak javasolnek egy vesekovet, beszelgessunk utana.

Kúrtafarkú 2019.10.21. 18:40:09

A kormány holnap jelenti be 1500 db Mr illetve CT berendezés vásárlását. Az üzemeltetését várhatóan a Dk-s politikusok fogják végezni, az Ő dolguk lesz az agysebészek importálása is.

Abbandono 2019.10.22. 09:03:38

Annyit tennék hozzá, hogy az első CT, MR központ nem a MÁV Kórház területén volt, hanem a Határőr úton, ami akkor a még Országos Érsebészeti Klinika része volt, és Központi Diagnosztikai Intézet néven működött, sőt 1987-ben ez volt az első Kelet-Európában, nem csak Magyarországon.

slowMotion 2019.10.22. 15:21:14

Csak kommentelek:

1) SIma ultrahang vizsgalatra Zugloban tobb mint 1honap volt a varakozas, most osszel.
2) 8 eve, USA-ban, a kepalkoto vizsgalatok 40%-a mar remote (de real-time) volt kiertekelve (nagyreszt Indiaban)

3) Az alibaba.com -on tucatnyi gyarto kinal CT berendezeseket. , 200.000$-tol mar 64szeleteset. Szoval ma mar nem szabadna hogy ne legyen berendezes ...tovabbi kerdes a szemelyzet, szakertelem.

4) Miert nincs ma minden haziorvosi rendeloben ultrahang? Koltoi kerdes...valszeg mert az orvos nemcsak hasznalni, de kiertekelni sem tudja. De miert nem tanitjak meg legalabb alapszinten, legkesobb rezidens koraban??? 20 evvel ezelott ugyanez volt az EKG-val...aztan lassan csak megtanultak (tobbnyire)...
91-ben Berlinben 3NDKs (amugy Pecsen vegzett) orvos alakitott haziorvosi praxist. Ok mar akkor vettek ultrahang berendezest.

rgs 2019.10.23. 08:58:16

Miért nincs uh a háziorvosi rendelőkben? A kisebb, nem nagyvárosi körzetekben praktizáló orvosok (már ahol van és nem helyettesítő dolgozik) jó része gyakorlatilag aktív nyugdíjas. Egy fiatalt sem tudnak jó bérezéssel felvenni, nemhogy készüléket biztosítani.

lüke 2019.10.23. 15:22:19

@Abbandono: pontosan
Lázár István miniszter president, korábban, kb 2 évvel előtte stroke- ot kapott, s Kaposváron a magán állatkórházban volt a CT vizsgálata,mert, mint írtad MO- n nem volt embergyógyászati CT.
Így épült az érsebészet én....

Pontos számok vannak hány ezer lakosra kell MR Ill. CT , nem kell evvel dobálódzni

lüke 2019.10.23. 15:26:09

@rgs:
s az urológusnál, meg a nőgyógyásznál a szakrendelőben, + miért nincs prompt EKG, vizelet vizsgálat, vérkép egy házi orvosnál ( még,ha 70 éves is a k.o.) ami a Lajtán túl elképzelhetetlen

Sunny Days 2019.10.23. 21:08:13

1987. januárjában volt 'szerencsém' egy CT vizsgálathoz, Miskolcon
ahol beadták akkor a kontrasztanyagot, annak a helye azóta is látszik
süti beállítások módosítása